Jak wychować dziecko i nie zbankrutować. Jak wybrać najlepsze produkty dla swojej pociechy i nie dać się zwariować.

OMLET BISZKOPTOWY „NIESPODZIANKA”

SHARE
, / 772 0
Przepis ten znalazłam w starej książce kucharskiej mojej mamy. To fajny pomysł na szybką kolację, gdy przychodzą do nas niezapowiedziani goście, bo przygotowanie trwa około 20 minut i zazwyczaj składniki mam w lodówce. Jak mam trochę więcej czasu a goście są zapowiedziani do dorabiam do tego jakąś lekką sałatkę np. z kapusty pekińskiej, pomidorów..

Składniki:
6 jajek
2-3 łyżki mąki pszennej
1 puszka groszku
15 dag kiełbasy lub innej wędliny
10 dag sera żółtego (najlepiej starego)
tłuszcz, sól, pieprz
Przygotowanie:
Jajka umyć, wybić ze skorupek, oddzielając białka od żółtek. Białka ubić na sztywna pianę, połączyć delikatnie z przesianą mąką, żółtkami i połową odcedzonego z zlewy groszku, doprawić do smaku solą i pieprzem. Potem przełożyć do tortownicy lub innego naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem, posypać pokrojona w paseczki kiełbasą, pozostałym groszkiem i startym serem, upiec. Piekarnik 180 stopni ok. 15 minut, aż do suchego patyczka.
Przepis na 4 porcję.