Jak wychować dziecko i nie zbankrutować. Jak wybrać najlepsze produkty dla swojej pociechy i nie dać się zwariować.

BUCHTY W SOSIE JAGODOWYM

SHARE
, / 1116 1
Nie jestem zwolenniczką gotowych dań, ale kilka takich perełek mam w zanadrzu, jak mam dzień, kiedy widok kuchni wzbudza we mnie negatywne emocje🙂. Buchty, czyli kluski na parze to właśnie jedna z tych rzeczy, które chętnie kupie w sklepie, bo ich przygotowanie zajmuje dosłownie 10 minut. Co prawda przygotowanie ich od podstaw w domu nie wymaga ogromnego trudu, ale ma być szybko, a chemii i świństw po prostu nie da się tam za dużo wcisnąć.

Składniki:
Kluski na parze – jedno opakowanie to zazwyczaj 6 szt.
Jagody, cukier, śmietana, ew. cukier, masło,
Przygotowanie:
Kluski gotujemy na parze, tzn. w specjalnym garnku, albo umieszczamy je na takim sitku do gotowania na parze, które kładziemy na garnku z wrząca wodą. Jeśli nie mamy takich cudów w kuchni, to wystarczy na garnku z wrzącą wodą umieścić płócienna ściereczkę i obwiązać gumką lub sznurkiem. Przykrywamy miską dopasowaną do garnka i gotujemy ok. 10 minut. W między czasie przyrządzam sos jagodowy, w mojej spiżarce (tzn. szafce w przedpokoju🙂) zazwyczaj mam słoiczek z zagotowanymi jagodami, wrzucam je do garnka, podgrzewam, zagęszczam śmietaną i dosładzam według mojego gustu🙂. Jeśli mamy świeże jagody, to trzeba je z cukrem zagotować i tak samo zagęścić śmietaną. Buchty też można polać stopionym masełkiem i cukrem, cynamonem.
Co prawda mój mąż po takim obiedzie, mówi zawsze „Deser był dobry, a gdzie obiad?”, ale ja czasem lubię zjeść taki słodki i szybki obiadek, szczególnie latem jak nie chce się w kuchni stać🙂.