Jak wychować dziecko i nie zbankrutować. Jak wybrać najlepsze produkty dla swojej pociechy i nie dać się zwariować.

SZAŁOT Z DELIKATNYM SCHABEM (po 9 m)

SHARE
, / 852 1
Szałot to taka śląska nazwa sałatki jarzynowej. Co prawda zazwyczaj podawana jest na urodzinowych kolacjach, ale ja lubię czasem zjeść jej okrojoną wersję z tradycyjnym kotletem na obiad. Ilość składników wedle uznania, apetytu i liczby członków rodziny🙂. Danie po 9 m, ze względu na mięso🙂, jak wykorzystamy kurczaka to posiłek dla maluch po 7 miesiącu.

Mało gdzie można znaleźć informacje, kiedy można wprowadzić mięso wieprzowe, wyczytałam, że po 11 miesiącu. W słoiczkach schab pojawia się już po 8, więc ja małemu wprowadziłam po 9 m. Ważne myślę żeby kawałek był chudy, świeży i dobrze zmiksowany.

Składniki:
Marchewka
Pietruszka
Ziemniaki
Seler
Groszek konserwowy
Majonez
Schab bez kości (koniecznie świeży i chudy)
Sól, pieprz
Olej, woda
ew. ogórek kiszony, jajka ugotowane na twardo – do sałatki.
Przygotowania:
Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, seler pokrojone na większe kawałki gotuję na parze (lub w tradycyjny sposób). W tym czasie ¼ puszki groszku przecieram prze sitko. Część ugotowanych warzyw odkładam do blenderka dla malucha, pozostałe kroje w kostkę. Do pokrojonych warzyw dodaje resztę groszku, majonez i doprawiam do smaku. Schab kroję na kotlety, kawałek odcinam i gotuje. Z przygotowanych porcji schabu przyrządzam kotlety i podaję z szałotem – porcja dla dorosłych. Ugotowany kawałek mięsa dodaje wraz z przetartym groszkiem do odłożonych warzyw w blenderku, dodaje wodę i odrobinę oleju, wszystko miksuje – porcja dla malucha. Zawsze to inny sposób na podanie warzyw i ziemniaków🙂.