Jak wychować dziecko i nie zbankrutować. Jak wybrać najlepsze produkty dla swojej pociechy i nie dać się zwariować.

WIOSENNA ZUPA KALAFIOROWA (po 7 m)

SHARE
, / 1072 0
Składniki:
Pół kalafiora
Ziemniaki ok. 4 średnie
Warzywa na rosół
Mięso na rosół (wieprzowina)
Marchewka – 1 średnia
Olej, woda mineralna przegotowana
Kasza manna
Sól, pieprz, vegetta
Przygotowanie:
Z porcji mięsa i warzyw gotuje rosół.
Jak kupie w sklepie schab z kością to wykorzystuje resztę po odcięciu porcji na kotlety i dodaje jeszcze ekstra kawałek dla małego. Przyprawiam rosół dopiero po wyciągnięciu tego kawałka. Ziemniaki i marchewkę kroję w kostkę, kalafior parze wrzątkiem i kroje w małe różyczki, wszystko gotuje na parze (bądź tradycyjnie). Jak już wszystko zmięknie to marchewkę, część ziemniaków i kalafiora miksuję z pokrojonym kawałkiem schabu, dodaje odrobinę oleju i wody – porcja dla smyka. Rosół przyprawiam, odcedzam i dorzucam do niego kalafior, ziemniaki oraz pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę z warzyw na rosół. Na końcu zagęszczam dwiema łyżkami kaszy mannej. Treściwą zupę podaje samodzielnie, gdy planuję większą kolację lub z lekkim drugim daniem.

Napisz Odpowiedź